Zadanie 1
Ile można zaoszczędzić kupując 30 l orężady w butelkach dwulitrowych zamiast półlitrowych
2l=2,60zł
1,5l=2,26zł
Zadanie 2
Ogrodnik zebrał 110 kg jabłek które ułożył w trzech jednakowych skrzynkach. Jedna ważyła trzydzieści-cztery i trzy czwarte kg a druga trzydzieści-sześć i trzy dziesiąte kg . Trzy puste skrzynki warzą razem sześć i trzy czwarte. ile jabłek było w trzeciej skrzynce ?

2

Odpowiedzi

2009-10-21T16:59:47+02:00
Zad 1
2,60*15=39zł
1,5*10=15*2=30
22,6*2=45,2 Odp: 15,20zł

zad 2
przykro mi ale nieznam odpowiedzi :)
2009-10-21T17:12:07+02:00
Zadanie 1

butelki 2l
15 × 2,60zł = 39zł

butelki 1,5l
20 × 2,26zł = 45,2zł

różnica:
45,2zł - 39zł = 6,2zł

odp. Można zaoszczędzić 6,20zł

zadanie2
waga skrzynek z jabłkami:
1 - 34,75 kg
2 - 36,3 kg
3 - ?

waga 3 skrzynek bez jabłek - 6,75kg
waga 1 skrzynki bez jabłek - 2,25

110 - (34,75 + 36,3 + 2,25) = 110 - 73,3 = 36,7
odp.W trzeciej skrzynce było 36,7kg jabłek.

:)