Usuń niewymierności z mianownika

a) 3 /pierwiastek z 2 ( to coś / to ułamek)
b) 4 / pierwiastek z 3
c) 2+ pierwiastek z 2/ pierwiastek z 2
d) 6+ pierwiastek z 5 / 2 *pierwiastek z 5
e) 3-2*pierwiastek z 3 / 4*pierwiastek z 3
f) 3*pierwiastek z 6 + 9 / pierwiastek z 3

1

Odpowiedzi

2009-10-21T17:12:30+02:00
1.3 pierwiastek z dwóch/2
2. 4 pierwiastek z trzech /3
3. 2 pierwiastek z dwóch + 2/2= 2(pierwiastek z dwóch + 1)/1 = pierwiastek z dwóch + 1
4. 6 pierwiastek z pięciu + 5/10 ( bo mnożysz w dwa pierwiastki z pięciu przez pierwiastek z pięciu i potem przez 2)
5. 3 pierwiastek z trzech - 6/12= 3(pierwiastek z trzech - )/12 = pierwiastek z trzech - 2/4
6.3 pierwiastki z osiemnastu +9/3 = 3(pierwiastek z osiemnastu + 3)/3 = pierwiastek z osiemnastu+3
8 2 8