Odpowiedzi

2010-03-05T23:39:38+01:00
Wzór na rozwiązanie ciągu:
an = a1 + (n - 1) r
u nas:
an = a13 = - 5,4
n = 13
r - szukamy
a1 = 3

-5,4 = 3 + (13 -1) r /-3
-5,4-3 =12r
-8,4 =12r /:12
r=-0.7
Odp. Różnica ciagu wynosi -0.7

korzystając z wczesniej podanego wzoru
a12 = 3 + (12 -1) (-0,7)
a12 = 3 + 11 * (-0,7)
a12 =3 -7.7
a12 = -4.7
odp. Wartość a12 wynosi -4.7

Ps. W pierwotnej wersji zamiast -5.4 przyjałem 5.4 i stąd mały bład w wynikach
3 4 3
2010-03-06T01:51:02+01:00
2. Załóżmy, że ciąg (an) jest arytmetyczny.
a) znajdź różnicę ciągu oraz a12, jeśli a1 = 3, a a13= -5,4
a1 = 3
a13 = -5,4

r = ?
a12 = ?

Korzystam ze wzoru na n-ty wyraz ciagu arytmetycznego a(n+1)= a1 + (n-1) *r
i obliczam podany 13-ty wyraz ciagu wstawiając w miejsce a1 = 3 i obliczam różnicę r
a13 = a1 + 12r = -5,4
a1 + 12r = -5,4
3 + 12r = - 5,4
12 r = - 5,4 -3
12r = - 8,4
r = (-8,4 ) : 12
r = -0,7

Obliczam teraz a 12
a12 = a1 + 11r
a12 = 3 + 11*(-0,7)
a12 = 3 - 7,7
a12 = - 4,7

Odp. r = -0,7 ; a12 = - 4,7
Wytłumaczyłam
Życzę powodzenia !!!!
3 5 3