1.Marzena kupiła notesy 60-kartkowe,32-kartkowe i 16-kartkowe.Notesów najcieńszych jest o 5 więcej niż 32-kartkowych ,a najgrubszych -tyle ile 16-kartkowych i 32-kartkowych razem.Wszystkie notesy zawierają łącznie 1220 kartek.Ile notesów każdego rodz. zakupiła Marzena? Ułóż równanie i je rozwiąż.



2.Hurtownia odzieży zakupiła 12 jednakowych zimowych płaszczy i 15 jednakowych kurtek za łączną kwotę 13,500 zł.Płaszcz był o 180 zł droższy niż kurtka .Oblicz cenę zakupu przez hurtownie płaszcza oraz cenę zakupu kurtki. Zapisz wszystkie obliczenia.


3.Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65 km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trasę niż pierwszego dnia ,a trzeciego o 5km więcej niż pierwszego dnia.Ile km przebyli każdego dnia?


1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T11:28:09+01:00
32x+16(x+5)+60(2x+5)=1220
32x+16x+80+300+120x=1220
168x+380=1220
168x=840
x=5

5+5=10
10+5=15

odp:Marzena zakupiła 5 notesów 32 kartkowych 10 notesów 16kartkowych i 15 notesów 60kartkowych.


12(x+180)+15X=13.500
12x+2160+15x=13,500
27x=11,340
x=420

420+180=600
odp:Cena plaszcza wynosi 600,a kurtki 420 zł.


x+2x+x+5=65
4x=60
x=15


15*2=30
15+5=20
odp:Pierwszego dnia przebyli 15 km,2 dnia 30km ,a trzeciego 20km.