W dwóch skrzynkach są 54 pomarańcze. Po przełożeniu z jednej skrzynki do drugiej 9 pomarańczy, w obu skrzynkach jest ich tyle samo. Ile pomarańczy było początkowo w każdej skrzynce?

proszę zrobić to zastosowaniem układem równań
dzięki :)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T11:04:16+01:00
A - liczba pomarańczy w jednej skrzyni
b - liczba pomarańczy w drogiej skrzyni

54:2=27
a+b=54
a-9=b+9
a-9=27
a=27+9
a=36
b+9=27
b=27-9
b=18
18+36=54
7 3 7
2010-03-06T11:16:08+01:00
X-ilość pomarańczy w jednej skrzynce -27
y-ilość pomarańczy w drugiej skrzynce -27
54-ilość wszystkich pomarańczy -54
x-9-ilość pomarańczy po przełożeniu w jednej skrzynce -18
y+9-ilość pomarańczy po przełożeniu w drugiej skrzynce -36

54:2=27
27-9=18
27+9=36
spr. 36+18=54

2 3 2