Odpowiedzi

2010-03-06T11:29:21+01:00
A) 4x - x - 6 + 4 = 3x - 2 teraz podstawiamy: 3*1/3 - 2 = 1 - 2 = -1
b) x² + 1 - x² +2 + 10 = 13 (nie ma x, wiec nie ma gdzie podstawic)
c) a + 4b - x² + 2 + 10 podstawiamy (nie napisano ile wynosi x, wiec tam nie podstawie nic): -0,1 + 4* 0,2 - x² + 2 + 10 = 12,7 - x²
2010-03-06T11:40:47+01:00
A)
...= 4×⅓ - (⅓+6)+4 = 4×⅓₋(⅓₊6)+4=4/3- (⅓+18/3)₊4= 4/3 19/3+4 =1⅓- 19/3 + 4 =1⅓- 6⅓+4=-5+4=-1
b)
...= [(2.2)²+1]-[(2.2)²-2]+10= (4.84+1)- (4.84-2)+10= 5.84- 2.84+10 =13
c)
nie podałeś/aś ile wynosi x...:)