W roku 1845 na uroczystosci urodzin spytal ktos jublilata,ile on ma lat,na co jubilat odpowiedzial: Gdy swoj wiek za 15 lat pomnoże przez wiek sprzed 15 lat to otrzymam rok swego urodzenia.Ile lat miał wowczas jubilat?
jest to zadanie z funkji.pomocy

3

Odpowiedzi

2010-03-06T11:58:18+01:00
X- wiek teraźniejszy
wiek za 15 lat: 1845+15=60
wiek sprzed 15 lat: 1845-15=30
60*30=1800
1845-1800=45
Odp. Jubilat miał wówczas 45 lat.
2010-03-06T12:20:47+01:00
X - wiek lubilata
y - rok urodzenia
(x+15) * (x-15) = y
y = 1845 - x
(x+15) * (x-15) = 1845 - x
---Stosuje wzór skróconego mnożenia---
x² - 225 = 1845 - x
x² + x = 2070
---Rozwiązuje równanie kwadratowe---
x² + x -2070 = 0

∆ = b² - 4ac
∆ = 1 + 8280 = 8281
√∆ = 91
x₁ = (-b + √∆) / 2a
x₂ = (-b - √∆) / 2a
x₁ = (-1+91)/2= 45 lub x₂ = (-1-91)/2 = -46
x₁ = 45 Odpowiedz poprawna, wynik nie może być ujemny, gdyż wiek jest liczbą dodatnią.
  • Użytkownik Zadane
2010-03-06T16:05:00+01:00
Tez miałam takie zadanie i tak to rozwiazalismy w szkole :

i rownanie wiek za 15 lat :

wiek za 15 lat:1845+15=60
wiek sprzed 15 lat : 1845-15=30
mnozymy wyniki:
60*30=1800 to jest ta roznica i teraz od urodzenia odejmujemy ynikk
1845-1800=45 lat
musi byc dobrze bo to w szkole robiłam ;pp