Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T12:33:34+01:00
A)
3x+1=5-(2x+3)
3x+1=5-2x-3 obustronnie odejmujemy 5
3x-4=-2x-3 obustronnie mnożymy przez (-1)
-3x+4=2x+3
ZATEM
2x + 3= 4-3x

b)
8= -4-(a + 2) obustronnie odejmujemy 8
0=-4-a-2-8
0=-a-18 obustronnie dzielimy przez (-1)
ZATEM
a+18 = 0

c)
3x+2(1 - x) = 4-x
3x+2-2x=4-x obustronnie dodajemy x
4x+2-2x=4 obustronnie odejmujemy 4
4x+2-2x-4=0 redukujemy wyrazy podobne
2x-2=0 w rozwiązaniu miało być 7x jest 2x brakuje więc 5x, więc je obustronnie dodajemy

2x-2+5x=0+5x redukujemy
ZATEM
7x-2=5x


2 3 2