Odpowiedzi

2010-03-06T12:37:07+01:00
X+3 - pierwszy odc
4x+12 - drugi odc
(4x+12)-1/2(x+3) = 4x+12-1/2x-1,5=5,6+12-0,7-1,5= 15,4
2 4 2
2010-03-06T12:41:07+01:00
Perwszy odcinek ma długość x + 3, a drugi jest cztery razy dłuższy. zapisz różnicę długości drugiego odcinka i połowy pierwszego odcinka w postaci wyrażenia algebraicznego. wykonaj oliczenia dla x=1,4.

dł. pierwszego odcinka = x + 3
dł. drugiego odcinka = 4(x+3) = 4x + 12

Różnica dlugości drugiego odcinka i połowy pierwszego :

(4x + 12) - (x + 3) : 2 =
4x + 12 - 1/2 x - 3/2 =
4x + 12 - 0,5 x - 1,5 =
3,5 x + 10,5

dla x = 1,4

3,5 x + 10,5 =
3,5 * 1,4 + 10,5 =
4,9 + 10,5 =
15,4

Pozdrawiam :)

5 2 5
2010-03-06T12:41:08+01:00
A=x+3→pierwszy odcinek
b=4*(x+3)→drugi odcinek

0,5a=0,5*(x+3)→połowa pierwszego odcinka

różnica:
4*(x+3)-0,5*(x+3)=4x+12-0,5x-1,5=3,5x+10,5
x=1,4
3,5x+10,5=3,5*1,4+10,5=4,9+10,5=15,4
3 3 3