Odpowiedzi

2010-03-06T13:19:55+01:00
X-ołówek
y-gumka

2x+3y=7,40
0,8*2x+0,95*3y=7,40-0,76

2x+3y=7,40 /:2
1,6x+2,85y=6,64

x+1,5y=3,7
1,6x+2,85y=6,64

x=3,7-1,5y
1,6*(3,7-1,5y)+2,85y=6,64

5,92-2,4y+2,85y=6,64
0,45y=6,64-5,92
0,45y=0,72 / :0,45
y=1,6 (zł)

2x+3y=7,40
2x+3*1,6=7,40
2x=7,40-4,80
2x=2,6/:2
x=1,3(zł)

y=1,6 (zł)
x=1,3(zł)

Tylko dziwne że ołówek jest tańszy od gumki.

Jeśli możesz to daj NAJ ;))))
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T13:20:46+01:00
To układ równań będzie
x- cena ołówka
y cena gumki

2x+ 3y=7,4 /:2
2*80%x +3*95%=7.4-0.76

x+ 1.5y=3.7
1.6x + 2,85y= 6.64

x=3.7- 1.5y
1.6* (3.7-1.5y) + 2.85 y= 6.64

x=3.7- 1.5y
5.92-2.4y+2.85y=6.64

x=3.7- 1.5y
0.45y=6.64- 5.92

x=3.7- 1.5y
0.45y=0.72 /:0.45

x=3.7- 1.5y
y=1.6

x= 3.7- 1.5*1.6
y=1.6

x=3.7- 2.4
y=1.6

x=1.3
y=1.6



(a tu spr.
2*1.3+3*1.6= 7.4)