Odpowiedzi

2010-03-06T13:40:42+01:00
17x+20y=270
x+y=15

17x+20y=270
x=15-y

17(15-y)+20y=270
x=15-y

255-17y+20y=270
x=15-y

3y=15
x=15-y

y=5
x=10
Odp. Wzięto 17kg po10zł i 5kg po20.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T13:44:27+01:00
X cukierki po 17 zł
y cukierki po 20zł

x+y=15 kg
17x+20y=270 zŁ

y=15-x
17x+20(15-x)=270
17x+300-20x=270
-3x=270-300
-3x--30
x=10
y=15-x=15-10=5

x=10 kg
y=5 kg


Spr.
x+y=10+5=15 kg
17x+20y=17*10+20*5=170+100=270zł

Odp.
Tańszych cukierków wzięto 10 kg, a droższych 5 kg
pozdrawiam:)