Odpowiedzi

2009-04-16T22:05:08+02:00
Prosta mozna opisac ogólnym równaniem:
y=ax +b,
w twoim równaniu
a= 3/5
b=-7

prosta jest prostopadła do prostej jeżeli a(jednej prostej)*a(drugiej prostej) = -1
a1*a2=-1
podstawimy tu twoje a
3/5 *a2 = -1
rozwiązujemy równanie, dzielimy przez 3/5:
a2 = -1 / (3/5)
podzielić przez ułamek to znaczypomnożyć jego odwrotność:
a2 = -1 * (5/3)
zatem:
a2 = -5/3

prosta równoległa musi miec a = -5/3
b jest obojętne, może być równe zero
wtedy równanie prostej prostopadłej wygląda następująco
y= -5/3 x
koniec zadania
P.S. prostopadła będzie równiez prosta np. y = -5/3 x + 1; y = -5/3 x -1; y = -5/3 x + 8; y = -5/3 x + 100; y = -5/3 x 100

;)