Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-06T14:59:11+01:00
Enzym jest to wielocząsteczkowa substancja która przyspiesza dane reakcje chemiczne.
Czynniki warunkujące jego aktywność to pH środowiska w którym działa, ilość określonego enzymu, oraz substraty, na których ma reagować.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T15:00:09+01:00
Enzymen nazywamy rodzaj bialek wystepujacychEnzymy - rodzaj białek występujących naturalnie w organizmach żywych, których działanie sprowadza się do obniżenia energii aktywacji (katalizy) danych reakcji biochemicznych. Enzymy stanowią największą grupę tzw. biokatalizatorów.
Jeżeli enzym jest białkiem złożonym, to składa się z: części białkowej nazywanej apoenzymem
części niebiałkowej nazywanej koenzymem lub grupą prostetyczną enzymu (w zależności od rodzaju wiązania łączącego ją z apoenzymem)
1 5 1