A)Z Nieszczelnego kranu w ciągu minuty wycieka około 60 mililitrów(ml) wody.Ile litrów wody wykapie z tego kranu w ciągu godziny ?? A w cigu doby?

b) Ile kosztowała ta woda ,gdyby kapała przez cały tydzień ?? Przyjmij , że 1m sześcienny zimnej wody kosztuje 2,80
c)A ile kosztowałoby rocznie kapanie tego kranu ??

1l=1000ml

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T16:13:35+01:00
A)
60ml * 60min = 3600ml = 3,6l - woda która wycieka w ciągu godziny
3,6l * 24 = 86,4 - woda która wycieka w ciągu doby

b)
1m3 = 1000l
86,4 * 7 = 604,8l - woda która wycieka w ciągu tygodnia
604,8l = 0,6048m3
0,6048m3 * 2,80zł = 1,69244zł ≈ 1,70

c)
86,4l * 365 = 31536l = 31,536m3
31,536m3 * 2,80zł = 88,3008zł ≈ 88,30
2 5 2
2010-03-06T16:18:48+01:00
A) 1min.=60ml
1godz.=60min
60ml.*60min=3600ml
3600ml=3.6l
w jednej godz wykapie 3.6l z kranu.
24*3.6=43.2l
w ciągu doby 43.2l
b) 7*24=168godz.
168*3.6=604.8l
1l=2.80zł
604.8l*2.8zł=1693.44zł
gdyby kapała przez tydzień kosztowała by 1693.44zł
1 2 1