1.Tramwaj ruszający z przystanku rozpędza sie w ciągu 10 s do prędkości 36km/h. Oblicz przyspieszenie tramwaju.


2.Samochód w czasie 8s od chwili ruszenia z miejsca może osiagnac prędkośc 30m/s. Oblicz jego średnie przyspieszenie.

3. Pociag rozpoczynając ruch jednostajnie przyspieszony osiagnął po 15s prędkośc 30 m/s. Jaka prędkośc osiągnie w ciagu minuty od chwili rozpoczęcia ruchu, jezeli będzie nadal poruszał się tym samym przyspieszeniem?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T16:45:06+01:00
1.
t = 10 s
v = 36 km /h = 10 m/s

a = ?

a = v / t
a = 10 / 10 = 1 m/s²

2.
t = 8 s
v = 30 m/s

a = ?

a = v / t
a = 30 / 8 = 3,75 m/s²

3.
t = 15 s
v = 30 m/s
t2 = 1 min = 60 s

v2 = ?

a = v / t
a = 30 / 15 = 2 m/s²

v2 = a * t2
v2 = 2 * 60 = 120 m/s
4 5 4