1.Na kółku matematycznym uczniowie sklejali z kartony ,, matematyczne bąbki '' na świateczną choinke. Ola wykonała bombkę w kształcie sześcianu o krawedzi 3cm. Ile cm kwadratowych kolorowego papieru potrzeba na oklejenie takiej ozdoby? Pomiń powierzchnię zakładek, potrzebnych do sklejenia.
2.Ile waży blacha na pokrycie jednej połaci tego dachu , jeśli 1 metr kwadratowy waży 5,5 kg. rysunek dachu jest niżej.
3.Pierwsza lekcja rozpoczyna się o 8:15 . Przerwy po czwartej i piątej lekcji trwają po 20 minut , natomiast wszystkie pozostałe przerwy są dziesięciominutowe.. Robert w poniedziałek ma 5 lekcji. Każda trwa 45 min. O której godzinie skończy zajęcia.? do tych zadan napiszcie wszystkie obliczenia prosze pomuzcie 1 mi grozi z matmy a jaestem w 6 kl.

3

Odpowiedzi

2010-03-06T16:48:55+01:00
1.Trzeba obliczyć powierzchnie sześcianu:
(3cm)² - pole jednego boku - ściany
6×(3cm)² = 6 ×9cm² = 54 cm²

Potrzeba 54cm²

2.
12m²*5,5kg=66kg

Odp. Blacha waży 66 kg.

3.
8.15+45min=9.00+10min=9.10+45min=9.55+10min=10.05+45min=10.50+10min=11.00+45min=11.45+20min=12.05+45min=12.50
Odp.Robert skończy lekcje o godz. 12.50
2010-03-06T16:49:54+01:00
Zad1
a=3cm
Pp=6*a*a
Pp=6*3*3=54cm3

Zad2
4*1/2*6*4=48m2
48*5,5264kg - tyle waży blacha

Zad 3
5*45min=225min
3*10min=30min
1*20=20min
225+30+20=275min=4h 35min
8:15+4h 35min=12:50 - o tej h skończy

Jak coś to pisz. :)
2010-03-06T17:02:32+01:00
1.
6(3x3) - 6 ścian ,każda ma wymiary 3x3
6x9=54[centymetrów kwadratowych]

2. pole połaci= (6x4)/2 =12 cm kwadratowych
(wzór na pole trójkąta)
12x5,5= 66kg - waga

3. po pierwszej lekcji - 08:15 + 00:45 + 00:10 =09:10
po drugiej lekcji - 09:10 + 00:45 + 00:10 =10:05
po trzeciej lekcji - 10:05 + 00:45 + 00:10 =11:00
po czwartej lekcji - 11:00 + 00:45 + 00:20 =12:05
po piątej lekcji - 12:05 + 00:45= 12:50

ostatniej przerwy nie dodałem , ponieważ ,wtedy idzie do domu