Zapisz w jak najprostszej postaci podane wyrazenia :

a) x + [x - ( z - x ) ]
b) - ( -a) + ( -b + a)
c) a - [b - ( a+b) ]
d) x - { x - [ x - ( x + 1 ) - (x - 1 ) - x ] + ( 1 - x) }




PAMIETAJCIE ZE JEZELI PRZED NAWIASEM JEST ZNAK " - " TO W SRODU NAWIASU ZMINIAMY ZNAK. JEZELI PRZED NAWISEM JEST " + " WSZYSTKO ZOSAJE BEZ ZMIAN ! :)

z gory dziekuje za rozwiazania:*

2

Odpowiedzi

2010-03-06T18:10:40+01:00
A) x + [x - ( z - x ) ]= x+x-z+x=3x-z
b) - ( -a) + ( -b + a)= a-b+a=2a-b
c) a - [b - ( a+b) ]= a-b+a+b=2a
d) x - { x - [ x - ( x + 1 ) - (x - 1 ) - x ] + ( 1 - x) }=x-x+x+x-1+x+1+x-1+x=5x-1

Myślę że będzie dobrze
1 5 1
2010-03-06T18:12:01+01:00
A) x + [x - ( z - x ) ]=
=x+x-z+x=
=3x-z

b) - ( -a) + ( -b + a)=
=a-b+a=
=2a+b

c) a - [b - ( a+b) ]=
=a-b+a+b=
=2a

d) x - { x - [ x - ( x + 1 ) - (x - 1 ) - x ] + ( 1 - x) }=
=-x-1