1.Zapisz w jak najprostszej postaci.
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)=
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=
e) (4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)=

2.Wykonaj następujące działania:
Od różnicy liczb a i b odejmi sumę podwojonej liczby a i połowy liczby b.

=P

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T18:35:07+01:00
1.Zapisz w jak najprostszej postaci.
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)=-2a+4b=-2(a-2b)
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=x-y+1
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=kx-6ny
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=-ab+2a
e) (4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)=2,9x²-3,9x

2.Wykonaj następujące działania:
Od różnicy liczb a i b odejmi sumę podwojonej liczby a i połowy liczby b.
(a-b)-(2a+1/2b)=-a-1,5b
2010-03-06T18:38:37+01:00
A)= a+b-2a+b-a+2b=2a+4b
b)=3x-y+1-x-y+y-x= 2x-y+1
c)=-kx-ny-3kx-2n+5kx-3ny= kx-4ny-2n
d)=2ab+a+3-3ab+a-3=-ab+2a-3ab
e)=4x²-3x-x-0,1x²-x²+0,1x=2,9x²-4,1x

Powinno być dobrze!!!
Dasz naj??? ;))
1 5 1
2010-03-06T18:44:30+01:00
Zad.1
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)= a+b-2a+b-a+2b= -2a+4b
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y-y+x= 3x-3y+1
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=-kx-ny-3kx-2ny+5kx-3ny=kx-6ny
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=2ab+a+3-3ab+a-3=-ab+2a
e) (4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)=4x²-3x-x-0,1x²-x²+0,1x=-3,9x²-3,9x

Zad.2
(a-b)-(2a+½b)=a-b-2a-½b=-3a-3½b