Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-06T19:05:25+01:00
Liczba znaczków w pierwszym klaserze - x
liczba znaczków w pierwszym klaserze - y
liczba znaczków w pierwszym klaserze - z

x + y + z = 880
x + y = 480 ---> x = 480 - y
y + z = 550 ----> z = 550 - y

podstawiamy

480 - y + y + 550 - y = 880
y = 150

podstawiamy do pozostałych wzorów

x = 480 - 150
x = 330

z = 550 - 150
z = 400

x = 330
y = 150
z = 400

ODP.: W pierwszym klaserze dziadek ma 330 znaczków, w drugim 150, a w trzecim 400 znaczków.
1 4 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T19:07:35+01:00
880-480=400 (3 klaser)
550-400=150 (2 klaser)
480-150=330 (1 klaser)
Sprawdzenie
330+150+400=880
Odp.Dzadek ma 330 znaczków w pierwszym klaserze,150 w drugim i 400 w trzecim.
4 5 4