Samochód Jana zużywa 6,5 litrów paliwa na 100 km.Jeden Litr paliwa kosztuje 4,80zł.Jan zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40 km.Ile będzię kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem,

3

Odpowiedzi

2010-03-06T19:34:52+01:00
6,5l - 100km
0,065l - 1km
40km × 2 = 80km
0,065l × 80km = 5,2l
4,80zł × 5,2l = 24,96 zł
Paliwo będzie kosztowało 24,96zł
3 3 3
2010-03-06T19:36:24+01:00
6,5;100=0.065l na1 km
40*0.065=2,6
2,6*2=5,2
5,2*4,80=24,96zł- będzie kosztowało paliwo do stadniny i spowrotem
wybierz naj
3 3 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-06T21:32:34+01:00
6,5l-100km
x-80km
100x=520/:100
x=5,2l

5,2l*4,8zł=24,96zł
odp.paliwo będzie kosztowało 24,96zł
2 5 2