Technika

Problem z techniki

z.1 Ułóż codzienny jadłospis na niedziele dla twojej rodziny.
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

z.2 Wyobraź sobie ,że organizujesz spotkanie dla przyjaciół (około 8-10 osób)
Ułóż zestaw potraw i napojów.

Masz do dyspozycji kwotę ________________ zł
Pora roku __________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

z.3 Napisz, które z metod konserwowania żywności można zastosować do:
a)przetworów mięsnych: ___________________________________________________________
__________________________________________________
b)przetworów mlecznych:
___________________________________________________________
__________________________________________________
z.4 W jakich produktach spożywczych bakterie powodują korzystne przemiany?
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T09:34:25+01:00
1.)
śniadanie:
kanapki np z szynką pomidorem i masełkiem : )
do tego herbata
może też być jajecznica : )

drugie śniadanie:
jogurt ,kanapki i rogal

obiad:
pierwsze danie:
kotlet schabowy,ziemniaki,surówka z marchewki,sok jabłkowy.
drugie danie:
zupa pomidorowa

podwieczorek:
drożdżówka,ciasto,owoce i soczek .

kolacja:
jajko na miękko ,kanapki z serem białym rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata do tego : )

2.)
kwota:120 zł
pora roku: wiosna

napoje:
sok jabłkowy,pomarańczowy ,multiwitamina,ice tea,kawa,zwykła herbata,woda zwykła lub smakowa gazowana albo niegazowana,cola.
słodycze i przekąski:
cuksy,chipsy,paluszki z solą i sezamem,krakersy,lody -różne smaki,owoce:jabłka,truskawki,poziomki,pomarańcze,mandarynki,
czekolada,kakao,ciasto,tort ,pudding,budyń,kisiel : )

3.
mięso:
pasteryzacja(gotowanie),mrożenie.

prod.mleczne:
lodówka

4.
jogurty,sery,wędliny(salami).

Mam nadzieję ,że pomogłam.Liczę na naj : )



5 5 5
2010-03-07T14:33:08+01:00
Zad1.
Jadłospis dla mojej rodziny:
-ŚNIADANIE- płatki owsiane
-2 ŚNIADANIE- kanapka
-OBIAD- zupa rosołowa
-PODWIECZOREK- kartofle z kotletem i z surówką
-KOLACJA- budyń

zad2.
Masz do dyspozycji kwotę 50 zł.
Pora roku - lato
Potrawy i napoje:
- napoje ( poncz, coś gazowanego , woda: niegazowana i gazowana )
- potrawy ( sałatki owocowe , budyń itp... )

zad3.
a) pojemniki termomodernizacyjne
b) pojemniki, butelki

zad.4
W produktach spożywczych bakterie powodują korzystne przemiany:
- jabłko
- mięsa różne
- mleko
- sałatki
1 4 1