Odpowiedzi

2010-03-07T10:08:42+01:00
Grzyby jadalne- mają szerokie zastosowanie w ogólnoświatowej gastronomi i przemyśle spożywczym. Najpospolitszym gatunkiem grzyba jadalnego obecnego w naszym życiu jest pieczarka. Robi się z nich np. zupy, sosy, kremy, farsze itp. Grzyby są dla człowieka głównym źródłem witamin grupy
B i żelaza. Workowce np. drożdże służą do spulchniania ciasta i produkcji zakwasów chlebowych wykorzystywanych w cukiernictwie i piekarstwie. Natomiast w przemyśle mleczarskim są składnikiem niezbędnym do produkcji produktów nabiałowych np.: serów, kefirów, śmietan.
Grzyby stosowane są też do fermentacji alkoholowej i produkcji antybiotyków i leków np. penicylina. Niektóre związki pochodzenia grzybowego w znikomych ilościach używane są w medycynie przyśpieszając porody, hamując krwotoki, obniżając wysokie ciśnienie krwi.
24 3 24
2010-03-07T10:10:26+01:00
-żywność
-do produkcji leków
-pasza dla zwierząt domowych
-biorą udział w wytwarzaniu dwutlenku węgla
-do nadawania art. spożywczym specyficznego smaku
-do pozyskiwania różnego rodzaju substancji chemicznych
-źródło walki z owadami
-rekreacyjnie (grzybobranie)
-wytwarzają alkohol

-psują produkty spożywcze

oprócz tego:
-rozkładają ligninę, celulozę
- są reducentami (ostatnim ogniwem w łańcuchu pokarmowym - pozwala to na poprawny obieg w przyrodzie)


miałam w zeszycie, też mieliśmy takie zad. dom.
23 4 23