Odpowiedzi

2010-03-07T10:28:04+01:00
X+x+13+x-25=147
3x=159
x=53
x+13=66
x-25=28
Odp.: Adam ma 53zł, Zosia 66zł, a Tomek 28zł.

liczę na naj;);)
2 5 2
2010-03-07T10:28:28+01:00
Zosia,Adam, Tomek mają razem 147 zł.Zosia ma o 13 zł więcej od Adama a Tomek o 25 zł mniej niż Adam.Ile zł ma Zosia, Tomek i Adam .?

x------------->pieniądze Adama
x+13-------->pieniądze Zosi
x-25--------pieniądze Tomka


x+x+13+x-25=147
3x=147-13+25
3x=159
x=53---------tyle ma Adam
x+13=53+13=66--------->tyle ma Zosia
x-25=53-25=28-------->tyle ma Yomek
spr.
53+66+28=147
3 4 3