A.w starej ksiazce kucharskiej znaleziono przepis na placek z masa orzechowa .ile funtow waza wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka ???
b.jeden funt to okolo 400 g.czego potrzeba wiecej do zrobienia tego placka :maki czy cukru ? o ile dekagramow wiecej ??
c. ile kilogramow waza wszystkie potrzebne produkty?
przepis:
2/3 funta przesianej maki
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego masla
caly funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 zółtka ,ale nie mniej niz 1/20 funta

3

Odpowiedzi

2010-03-07T11:43:04+01:00
2/3 funta mąki
2/3z400=266,7 g
1/4z 400=100g
2/5z400160g
4/9z 400=177,8
żóltka=20g
400g- masy orzechowej
c)266,7+100+160+177,8+20+400=1 124,5 g=1,13kg
mąki potrzeba więcej
mąki potrzeba o 16,67dag wiecej
1 5 1
2010-03-07T11:44:12+01:00
A)
270 gram mąki
100 gram cukru
160 gram masła
400 gram masy orzechowej
178 gram najlepszych konfitur
3 żółtka,ale nie mniej niż 20 gram
b)
270-100=170gram = 17 dekagram
c)270+100+160+400+178+20=1128gram =1,128 kg
2010-03-07T12:05:44+01:00
A) 2/3+1/4+2/5+1+4/9+1/20=120/180+45/180+72/180+1+80/180+9/180=416/180=2 14/45
b) 2/3=x
1=400
x=400*2/3=266 2/3g mąki

1/4=x
1=400
x=1/4*400=100g cukru

Mąki potrzeba więcej 266 2/3-100=166 2/3g=16 2/3 dag

c)416/180*400=924 4/9g=208/225 kg