Pani Nowakowska i pan Zieliński robią zakupy w sklepie warzywnym. a)Pan Zieliński kupił 3,5 kg ziemniaków, 1kg 35dag ogórków i 35 dag winogron.Ile ważyły jego zakupy? Ile za nie zapłacił? b)Pani Nowakowska kupiła: 0,5Kg marchewki, 40 dag pietruszki, 1,6kg pomidorów i dwa pory. Kto zapłacił więcej za swoje zakupy? O ile więcej? Cennik: Pietruszka1,60 zł/kg , Marchew 2,40zł/kg,Ziemniaki1,30zł/kg,Winogrona6,50zł/kg,Seler 0,80zł/szt,Por1,00zł/szt,Pomidory3,50zł/kg,Buraki1,95zł/kg, Ogórki2,80zł/kg

3

Odpowiedzi

2010-03-07T12:04:43+01:00
3,5+1,35+0,35=5,20 kg ważą zakupy p. Zielińskiego
(3,5*1,30)+(1,35*2,80)+(0,35*6,50)=4,55+3,78+2,27=10,60 zapłacił za zakupy
p. Zieliński
(0,5*2,40)+(0,4*1,60)+(1,6*3,50)+(2*1,0)=1,20+0,64+5,60+2=9,44 zapłaciła
p. Nowakowska
10,60-9,44 = 1,16
Za zakupy zapłacił więcej p. Zieliński o 1,16zł
10 2 10
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T12:12:47+01:00
Zakupy pana zielińskiego
3,5kg ziemnaki x1,3zl\kg
1,35kg ogórki x2,8zł\kg
0,35kg winogrona x6,5zł\kg

waga zakupów pana zielińskiego
3,5kg + 1,35kg + 0,35kg= 5,2kg
za zakupy pan zieliński zapłacił
(3,5 x 1,3)+(1,35 x 2,8)+(0,35 x 6,5)=4,55zł + 3,78zł + 2,28zł=10,61żł

zakupy pani nowakowskiej
0,5kg marchewki x2,40zł\kg
0,4kg pietruszki x1,60zł\kg
1,6kg pomidorów x3,50zł\kg
2 pory x1zł\szt

za zakupy pani nowakowska zapłaciła
(0,5 x 2,4) +(0,4 x 1,6)+(1,6 x 3,5)+(2 x 1)=1,2zł + 0,64zł +5,6zł +2zł=9,44żł

pan zieliński zapłaci więcej od pani nowakowskiej o 1,17zł bo
10,61zł - 9,44zł=1,17zł
27 4 27
2010-03-07T12:22:52+01:00
A) Zakupy pana Zielińskiego ważyły 5kg 300g( lub 30dag). Zapłacił za nie 10zł 60gr.
b) Pan Zieliński zapłacił o 4zł 66gr więcej za zakupy niż pani Nowakowska.
11 1 11