1. Usuń nawiasy i zredukuj wyrazy podobne.

a) 2x-7-[5x²-3x-(2-4x+x²)
b) 3-x²-[2-2x²-(3x²-2x+1)]
c) 4x+3-[x-3x²-(6-3x-x²)]
d) 3x²-5x-[1-3x-(1-3x-(2+4x-x²)]

2. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartość liczbową dla podanych zamiennych.

a) (2a-3b=1)-(3a+2b-4)-(a-6b+2 dla a= -3 | dla b= -5
b) -(3a-2b-3c)+(5a-4b+4c)-(a-5b-c) dla a= -6| dla b= 3 | dla c= -1
c) (2x²+3x-5)-(3x²-5x+8) dla x= 3
d) -(3-2x+4x²)+(1-3x-6x²) dla x= -3
e) -(2x-x²)-[2-3x-(2x²-3x+4)] dla x= -¹₂
f) 3-[-(2x-3x²)+(1-3x+x²)]+4x² dla x= -0,3


Z góry wielkie dzięki za rozwiązanie:)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-07T12:44:17+01:00
A) 2x-7-[5x²-3x-(2-4x+x²)
2x-7-5x²+3x-2+4x-x²
9x-9-6x²

b) 3-x²-[2-2x²-(3x²-2x+1)]
3-x²-2+4x²+3x²-2x+1
2+6x²-2x

c) 4x+3-[x-3x²-(6-3x-x²)]
4x+3-x+3x²+6-3x-x²
9+2x²

d) 3x²-5x-[1-3x-(1-3x-(2+4x-x²)]
3x²-5x-1+3x+1-3x-2-4x+x²
4x²-3x-2




2. Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartość liczbową dla podanych zamiennych.

a) (2a-3b=1)-(3a+2b-4)-(a-6b+2 dla a= -3 | dla b= -5
2a-3b+1 -3a-2b+4-a+6b-2
-2a+b+3
-2*-3+(-5)+3
6-5+3
4




b) -(3a-2b-3c)+(5a-4b+4c)-(a-5b-c) dla a= -6| dla b= 3 | dla c= -1
-3a+2b+3c+5a-4b+4c-a+5b+c
a+3b+8c
-6+3*3+8*-1
-6+9-8
-5


c) (2x²+3x-5)-(3x²-5x+8) dla x= 3
2x²+3x-5-3x²+5x-8

-x²+8x-13
9+72-39
42


d) -(3-2x+4x²)+(1-3x-6x²) dla x= -3
-3+2x-4x²+1-3x-6x²
-2-x-10x²
-2-(-3)-10*(-3)²
-2+3-10*9
1-90
-89


e) -(2x-x²)-[2-3x-(2x²-3x+4)] dla x= -¹₂
-2x+x²-2+3x+2x²-3x+4
-2x+3x²+2
-2*(-1/2)+3*(-1/2)²+2
1+3*3/2+2
1+9/2+2
3 i 9/2

f) 3-[-(2x-3x²)+(1-3x+x²)]+4x² dla x= -0,3
3+2x+3x²-1+3x-x²+4x²
2+5x+6x²
2+5*(-0.3)+6*(-0,3)²
2-1,5+6*0.9
2-1,5+5,4
0,5-5,4
-4,9

mam nadzieje ze pomoglam
licze na naj.
Pozdrawiam.;)