Odpowiedzi

2010-03-07T12:56:12+01:00
A)
2*1-1=7
2-1=7
1#7

2*4-1=7
8-1=7
7=7

liczba 4 spełnia równanie

2*5-1=7
10-1=7
9#7

b)
6=3 - 3*(-1)
6= 3+3
6=6

liczna -1 spełnia równanie

6=3 - 3*1
6=3-3
6#0

6=3 - 3*2
6=3-6
6#-3

c)
25² + 3 = 28
125+3=28
128#28

5² + 3 = 28
25+3=28
28=28

liczba 5 spełnia równanie

-5² + 3 = 28
25+3=28
28=28

liczba -5 spełnia równanie

d)
2*(-7) * (-7-7) = 0
-14*0=0
0=0

liczba -7 spełnia równanie

2*0 * (0-7) = 0
0*(-7)=0
0=0

liczba 0 spełnia równanie

2*7 * (7-7) = 0
14*0=0
0=0

liczba 7 spełnia równanie
2010-03-07T13:07:23+01:00
A) 2x-1=7 1 , 4, 5
2*4-1=7
8-1=7
7=7 L=P

2*1-1=7
2-1=7
1=7 nie

2*5-1=7
10-1=7
9=7 nie

b) 6=3-3t -1, 1, 2

6=3-3t
6=3-3*1
6=3-3
6=0 nie

6=3-3*2
6=3-6
6=-3 nie

6=3-3*(-1)
6=3+3
6=6 L=P

c) x² + 3 = 28 25, 5, -5
5²+3=28
25+3=28
28=28 L=P

25²+3=28
625+3=28
628=28 nie

-5²+3=28
25+3=28
28=28 L=P

d) 2n (n-7) = 0 -7, 0, 7
2*0*(0-7)=0
0-7=0
-7=0 nie

2*7*(7-7)=0
14*0=0
0=0 L=P

2*(-7)*(-7-7)=0
-14*(-14)=0
196=0 nie

Proszę...;))