Odpowiedzi

2010-03-07T13:27:04+01:00
A)2x+3 kreska ulamkowa5 = 2-x kreska ulamkowa3 +x
2x+3/5 = 2-x/3 + x|15
15*2x-3/5 = 15*2-x/3 + 15x
3(2x-3) = 5(2-x) + 15x
6x - 9 = 10 - 5x + 15x
6x + 5x - 15x = 10 + 9
-4x = 19|: (-4)
x = -4 3/4


b]3x-5 kreska ulamkowa 2-5x-1kreska ulamkowa 10=0
3x-5/2 - 5x-1/10 = 0|*10
10*3x-5/2 - 10* 5x-1 = 0
5(3x-5) - 5x - 1 = 0
15 x - 25 - 5x - 1 = 0
15x - 5x = 0 + 1 + 25
10x = 26|: 10
x = 2,6

c]x/2=2/5[4-x]-4
x/2 = 4/5 - 2/5x - 4|*10
10*x/2 = 10*4/5 - 10*2/5x - 40
5x = 8 - 4x - 40
5x + 9 = -40 + 8
14x = -32|: 14
x= - 2 4/14 = -2 2/7

d]2x-1kreska ulamkowa 5 - x-2 kreska ulamkowa 2=0,7x
2x-1/5 - x-2/2 = 0,7x |*10
10* 2x-1/5 - 10*x-2/2 = 7x
2(2x-1) - 5(x-2) = 7x
4x - 2 - 5x + 10 = 7x
4x - 5x - 7x = -10+2
-8x = -8|: (-8)
x = 1

e]2x-3x+5 kreska ulamkowa 4 =-1/4x-1
2x-3x+5/4 = 1/4x-1 |*4
4*2x-3x-5/4 = 4*1/4x - 4
2x - 3x - 5 = 1x - 4
2x - 3x - 1x = -4 + 5
-2x = 1|: (-2)
x = -1/2