Plis na Jutro musze mieć zrobione ;(
f) (-3,6)×4/9
g) (-2,1)×(-4 ½)
h) -⅞÷(-5,6)
i) 9/10÷(-¾)
j) (-1 ½)÷(-0,06)
k) (-2 2/3)÷1,2
l) 2/3÷(-6)
m) (-0,45)÷1⅘
n) (-2,75)÷(-2,2)
o) (-3,5)÷(-1⅖)

a) -2 - 3×5
b) (-8):4-2
c) 12:(-2)-(-3)
d) (-2)³×3-25
e) (-15):3-5×(-1)
f) 3×(-7)-7×(-2)
g) 6×(-4)+5×(-9)
h) (-18):9-(-27):(-1)
i) 24-36/4 -7
j) -9-6/-3 ×(-4)
k) -9+5×(-11)/4 -1
l) 4× -1-3/-1-3


Dam NAJ

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T14:46:37+01:00
F) (-3,6)×4/9= = - 1 i 3/5
g) (-2,1)×(-4 ½)= 9
h) -⅞÷(-5,6)= - 5/32
i) 9/10÷(-¾)= - 1 i 1/5
j) (-1 ½)÷(-0,06)= 25
k) (-2 2/3)÷1,2= - 2 i 2/9
l) 2/3÷(-6)= - 1/9
m) (-0,45)÷1⅘=- 1/4
n) (-2,75)÷(-2,2)= 1,25
o) (-3,5)÷(-1⅖)= 2,5

a) -2 - 3×5= -17
b) (-8):4-2= -4
c) 12:(-2)-(-3)=-3
d) (-2)³×3-25= -49
e) (-15):3-5×(-1)= 0
f) 3×(-7)-7×(-2)= -7
g) 6×(-4)+5×(-9)= -69
h) (-18):9-(-27):(-1)=-29
i) 24-36/4 -7= -10
j) -9-6/-3 ×(-4)= -20
k) -9+5×(-11)/4 -1= -17
l) 4× -1-3/-1-3= 3,2

mam nadzieję, że pomogłam:)
jak jest np. 1/9 to to jest ułamek


1 5 1
2010-03-07T15:19:17+01:00
F) (-3,6)×4/9 = -14,4/9 = -1,6
g) (-2,1)×(-4 ½) = 9,45
h) -⅞÷(-5,6) = -0,875÷(-5,6) = 0,15625
i) 9/10÷(-¾) = 9/10×(-4/3) = po skróceniu zostanie 3/5×(-2/1)=-1⅕
j) (-1 ½)÷(-0,06) = -1½÷-6/100 = -3/2×-100/6 = po skróceniu zostało 1×50/2 = 25
k) (-2 2/3)÷1,2 = -8/3÷1 2/10 = -8/3÷12/10 = -8/3×10/12 = po skróceniu -2/3×10/3 = 20/9 = 2,2
l) 2/3÷(-6) = 2/3×-1/6 po skróceniu 1/3×-1/3 = -1/9
m) (-0,45)÷1⅘ = -45/100÷9/5 = -45/100×5/9 po skróceniu 5/20×1 = ¼
n) (-2,75)÷(-2,2) = -2 75/100 ÷(-2 2/10) = - 275/100÷-22/10 = -275/100 ×(-10/22) po skróceniu -275/10 × (-1/22) = 275/220 = 1,25
o) (-3,5)÷(-1⅖) = -3½÷(-7/5) = -7/2×(-5/7) = po skróceniu -1/2×(-5/1) = 5/2 = 2½


a) -2 - 3×5 = -2-15 = -17
b) (-8):4-2 = -2-2 = -4
c) 12:(-2)-(-3) = -6+3 = -3
d) (-2)³×3-25 = -8×3-25 = -24-25 = -49
e) (-15):3-5×(-1) = -5-(-5) = -5+5 = 0
f) 3×(-7)-7×(-2) = -21+14 = -7
g) 6×(-4)+5×(-9) = -24 - 45 = -69
h) (-18):9-(-27):(-1) = -2-(27) = -29
i) 24-36/4 -7 = 24-9-7 = 8
j) -9-6/-3 ×(-4) = -9+2*(-4) = -9-8 = -17
k) -9+5×(-11)/4 -1 = -9-55/4 -1= -9 -13,75 -1 = -23,75
l) 4× -1-3/-1-3 = -4+3-3 = -4