Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T15:50:57+01:00
A) t ze wzroru S = vt
S = vt ||v
t=s/v
b) a ze wzoru a pierwiastek3/2 = h
a pierwiastek3/2=h|2
a pierwiastek3=2h||pierwiastek 3
a=2h/pierwiastek 3
c) m ze wzoru E = mv²/2
E = mv²/2 |2
2E = mv² ||v²
2E/v²=m
d) r ze wzoru P = πrl
P= πrl ||πl
P/ πl =r
2010-03-07T15:51:58+01:00
A) S=v*t dzielimy obustronnie przez v
S/v = t

b)h= a√3/2 obustronnie razy 2
2h = a√3 obustronnie przez √3
2h/√3 = a usuwamy niewymierność z mianownika wiec mnozymy razy √3/√3
(2h*√3)/3=a

c) E=mv²/2 mnozymy razy 2
2E = mv² dzielimy przez v²
2E/v² = m

d) P = πrl dzielimy przez π*l
P/π*l = r