A) 13x - 8 (3x - 2 ) = -7x-5(12-3x)
b) (x+5)(x+2)-3(4x-3)=(x-5) do potegi 2
c)1 + (x+2) do ptegi 2 kreska ułamkowa na dole 2 = x do kwadratu - 1/2 (x+1) do kwadratu
d) (x-3) do kwadratu - x-7 kreska ułamkowa na dole 2 = 7 - (x+1) (1-x)

Polecenie: Rozwiaz rownania

proszę o szybką odp ;p

thx ;)

3

Odpowiedzi

2009-10-21T20:59:00+02:00
A) 13x - 8 (3x - 2 ) = -7x-5(12-3x) =
13x-24x-16x=-7x-60-15x=
=13x-24x-16x=-7x-60-15x=60
-7x-13x+24x+16x-15x=60
5x=60
x=11


2009-10-21T21:05:07+02:00
1.
a)13x-24x+16=-7x-60+15x
13x-24x+7x-15x=-60-16
-19x=-76/-19
x=4
b)x2+2x+5x+10-12x+9=x2-10x+25
x2+2x+5x-12x-x2+10x=25-10-9
5x=6/5
x=1 i1/5
c)1+x2+4x+4 przez 2=x2-1/2(x2+2x+1)/*2
1+x2+4x+4=2x2-x2-2x-1
x2+4x-2x2+x2+2x=-1-1-4
6x=-6/6
x=-1
c)
(x-3)do 2-x-7 kreska ulamkowa=7-(x+1)(1-x)/*2
x2-6x+9-x-7=14-2(x-x2+1-x)
x2-6x+9-x-7=14-2x+2x2-2+2x
x2-6x-x+2x-2x2-2x=14-2-9+7
-x2-7x=10
-x2-7x-10=0
delta=-b2-4ac
delta=49-40=9
pierwistek z 9=3 zatem
x na dole jeden=-b+pierwiastek z delty kreska ulamkowa 2a
x na dole jeden=7+3kreska ulamkowa/-2
10/-2=-5
x n dole jeden=-5
x na dole dwa=-b-pierwistek z delty przez 2a
x na dole dwa=7-3/-2
x na dole dwa=4/-2
x n dole dwa=-2
2009-10-21T21:30:52+02:00
A)
13x-8(3x-2)=-7x-5(12-3x)
13x-24x+16=-7x-60+15x
-11x+16=8x-60
-19x=-76
-x=-4 / *(-1)
x=4

b)
(x+5)(x+2)-3(4x-3)=(x-5)kwadrat
xkwadrat+2x-5x+19=xkwadray-25
xkwadrat - 5x - x kwadrat = -25-19
-5x=-44
x=8,8

c)
(1+(x+2)kwadrat):2 - xkwadrat - 1/2(x+1)kwadrat
(1+xkwadrat + 4):2=xkwadrat - 1/2(xkwadrat +1)
(5+xkwadrat):2=xkwadrat - 1/2xkwadrat - 1/2
(5+xkwadrat)=1/2xkwadrat - 1/2
5xkwadrat = xkwadrat - 1
6 nie równe 0
(równanie sprzeczne)

d)
((x-3)kwadrat-x-7):2 = 7-(x+1)(x-1)
(xkwadrat-9-x-7):2=7-(xkwadrat - 1)
(x-16):2 = 7-xkwadrat+1
(x-16):2 = 8-xkwadrat
x-16=16-2xkwadrat
(x-16):x = 16-2x
x-16=16x-2xkwadrat
x-16x=-2xkwadrat+16
-15x=-2xkwadrat+16
-15=-2x+16
-2x=-31
x=15,5
Z tym, że tego nie jestem pewna...