Odpowiedzi

2010-03-07T17:01:34+01:00
Rozłóż wielomiany na czynniki:

a. 5x do trzeciej -6x do drugiej +x=x(5x²-6x+1)=5x(x-1)(x-1/5)
(bo Δ=16,√Δ=4 x=1 lub x=1/5)


b. x do trzeciej +2x do drugiej +9x+18=x²(x+2)+9(x+2)=(x²+9)(x+2)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T17:01:42+01:00
A. 5x do trzeciej -6x do drugiej +x=


b. x do trzeciej +2x do drugiej +9x+18=

a.) 5x³-6x²+x=x(5x²-6x+1)
delta=36-20=16 pierwiastek z delta =4
x1=(6-4)/10=1/5 x2=(6+4)/10=1
x*(x-1)*(x-1/5)

b.)x³+2x²+9x+18=x³+9x+2x²+18=x(x²+9)+2(x²+9)=(x+2)(x²+9)
x²+9 - delta mniejsza od zera, nie da się bardziej uprościć.
2010-03-07T17:08:37+01:00
5x³ -6x² +x=x(5x²-6x+1)=

musimy teraz rozpatrzyć, czyli rozłożyć na czynniki:
5x²-6x+1

a=5, b=-6, c=1
Δ=b²-4ac=36-20=16
√Δ=4
x₁=(-b-√Δ)/2a=(6-4)/10=2/10=⅕
x₂=(-b+√Δ)/2a=(6+4)/10=1

=5x(x-⅕)(x-1)

b)x³+2x² +9x+18=x²(x+2)+9(x+2)=(x²+9)(x+2)