Jeżeli element grzejny piecyka elektrycznego zasilimy napięciem 230V to popłynie przez niego prąd o natężeniu 6,5A .

a)Oblicz moc tego grzejnika i wyraź ją w kW .
b)Oblicz energię elektryczną zużywaną przez grzejnik w ciągu doby .
c)Oblicz koszt zużytej energii elektrycznej, jeżeli 1 kWh kosztuje 0,35 zł.
pilne!!!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T17:25:15+01:00
U=230V
I=6,5A
t=24h
k=0,35zł/kWh
P=?
W=?
K=?
---------------------------------------------------------
P=U*I=230V*6,5A=1495W=1,5kW
W=P*t=1,5kW*24h=36kWh
K=W*k=36kWh*0,35zł/kWh=12,60zł
18 4 18