Państwo Kowalscy postanowili rzucić palenie. Pan Kowalski wydaje dziennie na papierosy 5,20 zł, a pani Kowalska o 25 % więcej. Ile zyskają finansowo na swoim postanowieniu w ciągu roku ?

Proszę o jak najszybsze odp.
Pierwsza odpowiedź dostanie naj.. :)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-07T17:32:08+01:00
Kowalska - 6, 50 zł
kowaski - 5,2 * 365 = 1898
kowalska - 6,5 * 365 = 2372,5
2372, 5 + 1898 = 4270, 5
1 5 1
2010-03-07T17:32:23+01:00
5,20+(5.20+25%)=(5,20+6,5)=11,7zł

11,7*365=4270,5zł

Państwo kowalscy zyskają 4270,5złotych w ciągu roku, czyli tyle co 2 laptopy/ słaby samochód ;)
1 5 1
2010-03-07T17:42:22+01:00
5,2zł+(5,2złx25%)=5,2zł+(5,2zlx0,25)=5,2zl+1,3zl=6,5zl
6,5zl+5,2zl=11,7zl
11,7zlx365=4270,5zl
Odp.: Państwo Kowalscy zaoszczędzą 4270,5zl.
1 5 1