pisszcie odpowiedzi ktore wiecie a jak ktos chce co by bylo lepsze pisac zialanei a i to macie czas do poniedzialku do 19 a i to jest czec 1

1Panstwo zak przeprowadzili sie do domu stojacego na prostokatnej dzialce o wymiarach 40m x 60m.Na planie dzialka ta ma wymiary 2cm i 3cm . W jakiej skli jest ten plan?

2Nowe mieszkani pana jacka na planie w skali 1;100 ma ksztalt prostokata o wymiarach 5cm i 8cm. 1mkwadratowy tego mieszkania 1,9tys. zlotych. ile tysiecy zaplacil za mieszkanie pan jacek?

3 Podaj ilu metrom w terenie odpowiada jeden cm na mapie w skali a)1;300000 b)1;15000 c)1;10000 d)1;27000 kazde z nich policzyc

4Jaka jest rzeczywista odleglosc miedzy punktami ktore na mapie o skali 1;200000 sa odlegle o ; a)1cm b)5,5cm c)3mm d)10,3cm tez kazde oddzielnie

5 Skwer poetowma ksztalt prostokata. Ile metrow kwadratowych zajmuje ten skwar , jesli na planiew skali 1;6000 ma wymiary 8mm x 1,5cm?

6Szerokosc polski ze wschodu na zachod to ok 650km. Na mapie odleglosc ta wynosi 2,8cm . W jakiej skali sporzadzona ta mape?

7Szerokosc pewnej zeki na mapie w skali 1;30000 wynosi 5mm. Ile centymetrow wynosi szerokosc w tym miejscu na mapie o skali 1;5000?


2

Odpowiedzi

2010-03-08T12:34:25+01:00
Zad 1
40m x 60m
4000cm x 6000 cm

2 cm x 3 cm

4000:2=2000
6000:3=2000
skala: 1:2000

Zad2
5*100=500cm2 - 5m2
8*100 = 800 cm2 - 8m2

5*8=40m2

40*1,9=76 tys

Zad3
a)1;300000 - 1cm = 300000cm = 3000m
b)1;15000 - 1cm = 15000cm = 150m
c)1;10000 - 1cm = 10000cm = 100m
d)1;27000 - 1cm = 27000cm = 270m

Zad4
skala - 1:200000
a)1cm * 200000 =2km
b)5,5cm *200000=11km
c)3mm *200000=6km
d)10,3cm *200000=20,6km

Zad5
0,8*60=48m
1,5*60=90m

Zad7
0,5*3000=15000cm - rzeczywistość
15000:5000=3cm - na planie
2010-03-08T14:13:52+01:00
Zad 1
40m x 60m
4000cm x 6000 cm

2 cm x 3 cm

4000:2=2000
6000:3=2000
skala: 1:2000

Zad2
5*100=500cm2 - 5m2
8*100 = 800 cm2 - 8m2

5*8=40m2

40*1,9=76 tys

Zad3
a)1;300000 - 1cm = 300000cm = 3000m
b)1;15000 - 1cm = 15000cm = 150m
c)1;10000 - 1cm = 10000cm = 100m
d)1;27000 - 1cm = 27000cm = 270m


Zad5
0,8*60=48m
1,5*60=90m

Pozdrawiam:D