Odpowiedzi

2010-03-07T20:20:09+01:00
930:100=93
1% - 93 uczniów
100%-86%=14%(liczba chłopców)
96*86=800 uczenic
930-800=130
odp. Liczba dziewcząt w tej szkole wynosi 800 a chłopców 130.
2010-03-07T20:20:18+01:00
X dziewczyny = 0,86y
y chłopaki

y + 0,86y = 930
1,86y = 930 /:1,86
y = 500


x dziewczyny = 0,86y = 0,86*500 = 430
y chłopaki = 500

odp: dziewczyn jest 430 a chłopaków 500, łącznie 930
2010-03-07T20:22:57+01:00
X liczba chłopców
y liczba dziewcząt
x+y=930
y=0,86x
x+ 0,86x = 930
1,86x = 930
x= 500 chłopcy
y = 930 - 500 = 430 dziewczęta