Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T20:55:10+01:00
X²+(2√10)²=10²
x²=10²-(2√10)²
x²=100-2²*√10²
x²=100-4*10
x²=60
x=√60
x=√4*15
x=2√15

P=1/2*a*h
P=1/2*2√15*2√10
P=2√15*10
P=2√150
P=2√25*6
P=2*5√6
P=10√6
23 4 23
2010-03-07T21:00:40+01:00
C=10cm
a=2 pierwiastek z 10
a kwadrat + b kwadrat = c kwadrat
10 kwadrat - ( 2 pierwiastek z 10) do kwadratu= b kwadrat
100 - 40= b kwadrat
b= pierwiastek z 60
b= 2 pierwiastki z 15
p= 1/2 razy 2 pierwiastki z 15 razy 2 pierwiastki z 10
p= 2 pierwiastki ze 150
11 2 11
2010-03-07T21:03:54+01:00
Jeżeli jest to trójkąt prostokątny to dłuższa przyprostokątna wynosi 2x, w tym przypadku 2 pierwiastek z dziesięci, zatem druga będzie dwa razy krótsza, więc wyniesie x. Czyli 2 pierwistek z 10 wynosi pierwiastek z dziesieciu, teraz tylko wystarczy obliuczyc pole, czyli. P = a*h/2
P = 2 pierwiastek z 10 * pierwiastek z 10/ 2
P= 20/2
P=10
12 2 12