Odpowiedzi

2010-03-07T21:28:09+01:00
X+y+z=2
y=x+0,4
y+0,6=z
Wstawiając 2 i 3 do pierwszego
x+(x+0,4)+(y+0,6)=2
podstawiając za y drugie równanie
x+(x+0,4)+((x+0,4)+0,6)=2
3x=2-0,4-0,4-0,6
3x=0,6
x=6/10*1/3=6/30
wstawiając x do drugiego
y=6/30 + 4/10=6/30 +12/30=18/30
i podstawiając x i y do pierwszego
6/30+18/30+z=2
z=2-6/30-18/30=60/30-6/30-18/30=36/30
1 5 1
  • ks96
  • Początkujący
2010-03-07T21:29:10+01:00
Pierwszy ułamek - x
drugi ułamek - x + 0,4
trzeci ułamek - x + 0,6 + 0,4
czyli;
0,4 + 0,6 + 0,4 = 1,4
2 - 1,4 = 0,6
0,6 / 3 = 0,3
czyli;
pierwszy ułąmek - 0,2
drugi ułamek - 0,2 + 0,4
trzeci ułamek - 0,2 + 0,6 + 0,4
dasz najjjj ???
3 3 3