Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-07T21:47:20+01:00
Mam nadzieję, że o takie działania chodzi:
b) -(-1/2)³ + (- 0,4)³ : ( 1 i 1/5)² * 2 13/16=
1/8-8/125*25/36*45/16=
1/8-1/8=0
c ) -[- (-0,75)² + ( 1 1/4)²] - 4 * (- 1/2)⁴=
-[-(3/4)²+(5/4)²]-4*1/16=
-[-9/16+25/16]-1/4=
-1-1/4=-1 1/4

Jak czegoś nie zrozumiesz to pisz na wiadomość prywatną. :)
2010-03-07T21:50:35+01:00
B) -(-1/2) do sześcianu + (- 0,4) do sześcianu : ( 1 i 1/5) do kwadratu razy 2 i 13/16. =[1/8+(-0,064)]/(36/25)*45/16=0,061/1,44 * 2,1825=0,092
Brak nawiasow!

c ) -[- (-0,75) do kwadratu + ( 1i1/4)do kwadratu] - 4 razy (- 1/2)do potęgi4.=-[-0,5625+1,5625]-0,25=-1-0,25=-1,25