Odpowiedzi

2010-03-08T13:08:37+01:00
Odcinek ma długość 12cm
dłuższa część odcinka x
krótsza część odcinka 12 - x
różnica obu części odcinka (dłuższa część - krótsza część)
x - (12 - x) = x -12 + x = 2x - 12
¼ różnicy obu części odcinka
¼*(2x - 12) = ¼*2x - ¼*12 = ½x - 3
⅙ dłuższej części odcinka
⅙*x
Układamy równanie
(¼ różnicy obu części odcinka = ⅙ dłuższej części odcinka):
½x - 3 = ⅙*x /*6
3x - 18 = x
3x - x = 18
2x = 18 /:2
x = 9
dłuższa część 9cm, krótsza część 12cm - 9cm = 3cm
Sprawdzenie:
różnica obu części 9cm - 3cm = 6cm
¼ różnicy obu części ¼*6cm = 1,5cm
⅙ dłuższej części odcinka ⅙ *9cm = 1,5cm
1,5cm = 1,5cm
Odp. Odcinek o długości 12cm podzielono
na dwie części o długości 9cm i 3cm.