Kasia i jej dwie koleżanki postanowiły zobaczyć w kinie film''W pustyni i w puszczy ''. pod punkt a W reperturze kina Zorza sprowadziły, że seans rozpoczyna się o 16 30godz ,a film trwa 115 minut pod punkt b Bilet do kina kosztuje 15zł, a ulgowy bilet autobusowy w jedną strone-1zł 80gr.oblicz ile razem zapłacą dziewczynki za bilety do kina i przejazd w obie strony dam naj wiecej 30 punktów

3

Odpowiedzi

2010-03-08T15:35:05+01:00
3•15zł=45zł
1,80zł•6=10,8zł
45zł+10,8zł=55,8 zł
odp:dziewczynki za przejazd w obie strony i bilety do kina zapłacą razem 55złotych i 8o groszy
4 2 4
2010-03-08T17:33:39+01:00
Kasia i jej dwie koleżanki - w sumie 3 osoby
bilet do kina 15 zł -
15zł ×3= 45zł
koleżanki w kinie zapłacą 45 zł

1.80zł - bilet autobusowy w jedną stronę
w dwie strony bilet kosztuje:
1.80zł ×2= 3.60zł

3 dziewczynki za bilety w obie strony zapłacą:
3× 3.60zł = 10.80zł

Teraz wszystko sumujemy:
45zł+ 10.80zł= 55.80zł

oblicz ile razem zapłacą dziewczynki za bilety do kina i przejazd w obie strony
Odp. Zapłacą 55.80zł.
5 4 5
2010-03-08T17:54:02+01:00
Zakończy się film o godzinie 18.25
dziewczynki za przejazd zapłacą 10zł 80gr (1zł 80gr*6=10zł 80gr)
za bilety zapłacą 45zł (3*15zł=45zł)
*dodatek;
każda dziewczynka zapłaci 18zł 60gr