Odpowiedzi

2010-03-08T15:55:13+01:00
A = F/m
mnożymy to obustronnie przez m
a × m = m × F / m
po prawej stronie m się skraca i mamy
a × m = F
czyli
F = m × a
2010-03-08T15:59:33+01:00
Wystarczy przekształcić wzór : )
a=f/m jesli chcesz wyznaczyć f trzeba obustronnie pomnożyć przez m i wychodzi wtedy a*m= f/m *m wtedy m i m się skraca i pozostaje wzór f = m *a
Jeśli pomogłam to daj naJ!
2010-03-08T16:02:57+01:00
A=f:m /*m (mnoże obustronnie przez m i po lewej stronie powstaje a*m a po prawej po skróceniu m z m samo f)

a*m=f