Odpowiedzi

2010-03-08T16:18:50+01:00
A) 1/2 x -4=x-6
-1/2 x = -2 /*(-2)
x=4
b) x -5 + 1/3 x+ 1=0 nie ma równa się więc zrobiłam 0
4/3x=4
x=3
c) x/4 - 1/4 = 2
x/4=9/4
x=9
e) 5/6 (x-1)=4
5/6x - 5/6 = 4
5/6x= 29/6
x= 29/5=5i4/5
f) - 1/2 (-x -6)=-x
1/2 x + 3 = -x
3/2 x= -3
x= -6
g) 5x-1=4
5x=5
x=1
h) 7x+2=9
7x=7
x=1
i) 5x-3=3x+1
2x=4
x=2
j) 4(x+2)=0
x+2=0
x=-2
6 3 6
2010-03-08T16:30:51+01:00
A) ½ x -4=x-6
-½x=-2/:(-½)
x=4
b) x -5 +⅓ x= 1
⅓x=6/:(⅓)
x=18
c) x ¼ - ¼=2
¼x=1¾/:(¼)
x=7
d) x ⅕ -3=x+ ⅕
-4/5x=3⅕/:(-4/5)
x=-4
e) ⅚ (x-1)=4
⅚x-⅚=4
⅚x=4⅚/:⅚
x=5.8
f) - ½ (-x -6)=-x
½x+3=-x
1½x=-3/:1½
x=-2
g) 5x-1=4
5x=5/:5
x=1
h) 7x+2=9
7x=7/:7
x=1
i) 5x-3=3x+1
2x=4/:2
x=2
j) 4(x+2)=o
4x+8=0
4x=-8/:4
x=-2
4 3 4
2010-03-08T18:06:24+01:00
Może w zadaniu trochę to zawile brzmi ale jak widzisz odpowiedzi do nich są całkiem proste ;)

a) jedna druga x -4=x-6
½ x -4=x-6
-½x=-2/:(-½)
x=4

b) x -5 +jedna trzecia x+ 1
x -5 +⅓ x= 1
⅓x=6/:(⅓)
x=18

c) x czwarte - jedna czwarta=2
x ¼ - ¼=2
¼x=1¾/:(¼)
x=7

d) x piąntych -3=x= jedna piąta
x ⅕ -3=x+ ⅕
-4/5x=3⅕/:(-4/5)
x=-4

e) pięć szustych (x-1)=4
⅚ (x-1)=4
⅚x-⅚=4
⅚x=4⅚/:⅚
x=5.8

f) jedna druga (-x -6)=-x
- ½ (-x -6)=-x
½x+3=-x
1½x=-3/:1½
x=-2

g) 5x-1=4
5x-1=4
5x=5/:5
x=1

h) 7x+2=9
7x+2=9
7x=7/:7
x=1

i) 5x-3=3x+1
5x-3=3x+1
2x=4/:2
x=2

j) 4(x+2)=0
4(x+2)=o
4x+8=0
4x=-8/:4
x=-2
3 3 3