Zad.
a) Ile soli trzeba wsypać do 1,8kg wody, aby otrzymać roztwór dziesięcioprocentowy?
b) Ile wody należy dodać do 2kg pięcioprocentowej solanki, aby otrzymać solankę dwuprocentową?
c) Ile soli należy dosypać do 9kg pięcioprocentowej solanki, aby otrzymać roztwór dziesięcioprocentowy?
d) Do trzydziestoprocentowego syropu dodano 20kg wody i otrzymano syrop dwudziestoprocentowy. Jaka jest całkowita masa otrzymanego syropu?

Tylko za pomocą równań.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-08T18:07:06+01:00
A) Woda = 1,8 kg
x= 10%(1.8+x)
x = 1,8 + 0,1x
0,9x = 1,8
x = 0,2kg
Odp.Trzeba dosypać 0.2 kg soli.
b) 2kg x 5% = 0,1kg - masa substancji 2kg - 0,1 = 1,9 - woda w pierwszym roztworze 2% = (0,1 / X) x 100% 2% = 10 / X 2X = 10 X = 5kg - masa roztworu 2 5 - 0,1 = 4,9 - masa wody w 2 roztworze 4,9 - 1,9 = 3kg - tyle wody trzeba dolać
c) M r-r= 9kg
M subst.roz. =?
Cp= 5%

Czyli 5 % z 9 kg roztworu= 9kg * 0,05= 0,45 kg

czyli M subst.roz. = 0,45 kg

i teraz chcemy, żeby r-r był 10%
więc do wzoru dajemy:

10= 0,45 + X/ 9+x * 100%

po przekształceniu wychodzi

10= 45+100x/9+x
10(9+x)=45 + 100x
45= 90x
x=0,5 kg

Czyli 0,5 kg soli trzeba wsypać, żeby uzyskać r-r 10%.
d) Cp1=30%
dodano= 20 kg wody
Cp2=20%

x/y = 0,3
x/ y + 20 = 0,2

więc
x= 0,3y

0,3y/ y+20= 0,2
0,3y= 0,2y + 4
3y= 2y + 40
y= 40 kg

y=40 to masa.r-r na początku

więc
m.subst.roz./ 40= 0,3
m.subst.roz.= 12 kg
ale ta masa subst roz nie jest potrzebna;). Obliczylam tylko tak.

Czyli całość ostatecznego syropu= 40kg rozwór + dolana woda 20kg= 60 kg
  • Użytkownik Zadane
2010-03-08T18:38:28+01:00
1,8-90 %
x-10 %
x=0,2 kg
trzeba wsypać 0,2 kg.


2kg x 5% = 0,1kg
2kg - 0,1 = 1,9
2% = (0,1 / X) x 100%
2% = 10 / X 2X = 10 X = 5kg
5 - 0,1 = 4,9
4,9 - 1,9 = 3l
trzeba dolać 3l wody


trzecie niewiem


30%*x+0%*20=20%*(x+20)
0,3*x=0,2*(x*20)
0,3x=0,2x+4
0,3x-0,2x=4
0,1x 4 /: 0,1
x=40
(x+20kg)=40+20= 60kg

całkowita masa to 60kg.

pozdrawiam
2010-03-08T18:56:49+01:00
A)
ms/mr *100% = Cp
ms/1,8 *100% = 10%
ms*100% = 1,8 * 10%
ms = 0,18

b)
ms = Cp * mr/100%
ms = 0,1 kg

0,1/x *100% = 2%
2x = 10
x = 5

5kg - 2kg = 3kg

c)
ms= 5% * 9/100%
ms = 0,45kg

x/9 *100% = 10%
x = 0,9

0.9 - 0.45 = 0,45kg