Zapisz wyrażenia bez nawiasów i wykonaj redukcję wyrazów podobnych.


a) (2x+2y)-(x+y)+(x-2y)
dla x=0,5 i y+-1
b) (2a-3b)-(-5a+4b)
dla a=½ i b=-2
c) (2x²-4y)-(9x²+6y)+(2x²+y)
dla x=0,2 i y=-⅓
d) 5a-[3a²+4a-(-3a+4a)]
dla a=-½


Wykonaj dodawanie i zredukuj wyrazy podobne.

a) 3a+(4b-3a+2)
b) -4x+(-2y+5-6x)
c) (-7x+4)+(3x+2y-5)
d) (3ab-2a-6)+-4ab+2a-4)
e) (-x-3y+4)+(3x-4y-6)
f) (4a-7)+(-5b+2)+(-3a+2b)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-08T18:34:59+01:00
A) (2x+2y)-(x+y)+(x-2y)=2x+2y-x-y+x-2y=2x-y
dla x=0,5 i y+-1
2*0,5+1=1+1=2
b) (2a-3b)-(-5a+4b)
dla a=½ i b=-2
2a-3b+5a-4b=7a-7b
7*1/2-7*-2=7/2+14=14 7/2

c) (2x²-4y)-(9x²+6y)+(2x²+y)
2x-4y-9x-6y+2x+y=-5x-9y
dla x=0,2 i y=-⅓

-5 *0,04-9*1/3=-0,2+3=-2,8

d) 5a-[3a²+4a-(-3a+4a)]
dla a=-½
5a-3akwad.+4a+3a-4a=8a-3akw
8*-1/2-3*1/4=-4-3/4=-4 3/4



a) 3a+(4b-3a+2)=3a+4b-3a+2=4b+2
b) -4x+(-2y+5-6x)=-4x-2y+5-6x=-10x-2y+5
c) (-7x+4)+(3x+2y-5)=-7x+4+3x+2y-5=10x+2y-1
d) (3ab-2a-6)+-4ab+2a-4)=3ab-2a-6+ -4ab+2a-4=-ab-10
e) (-x-3y+4)+(3x-4y-6)=-x-3y+4+3x-4y-6=2x-2-7y
f) (4a-7)+(-5b+2)+(-3a+2b)=4a-7-5a+2-3a+2b=-4a-5+2b
  • Wemo
  • Początkujący
2010-03-08T18:37:02+01:00
1.
a) 2x+2y-x-y+x-2y
2x-y
teraz już tylko podstaw.
b) 2a-3b+5a-4b
7a-7b
c) 2x²-4y-9x²-6y+2x²+y
-5x²-9y
d)5a-3a²-4a-3a+4a
3a²+2a