Pierwsze trzy minuty lekcji zajęło sprawdzanie obecności, przez następnych kilkanaście minut uczniowie pisali sprawdzian, a resztę lekcji, czyli 60% godziny lekcyjnej, zajęło omawianie wyjazdu na wycieczkę. Ile minut uczniowie pisali sprawdzian?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-22T16:49:11+02:00
45-100%
x-60%

x=45*60/100
x=27
27+3=30
45-30=15

Odp.: Uczniowie pisali sprawdzian przez 15min.
4 5 4
2009-10-22T16:49:52+02:00
60% z 45 minut = 27 minut
27 min + 3 min = 30 min
45min - 30 min = 15 min
Odp. Sprawdzian pisali 15 minut
7 4 7
2009-10-22T16:51:22+02:00
Jeżeli godzina lekcyjna to 45 minut to:
10% z 45 min to 4,5min
60%*10%=6
6*4,5min=27min
27min+3min=30min
45min-30min=15min
Wynik 15 minut
Odp:.Pisanie sprawdzianu zajeło im 15 minut
3 5 3