Odpowiedzi

2010-03-08T18:51:24+01:00
Do zrobienia pizzy potrzebujemy 300g mąki. O mące zapomnieć się raczej nie da, przynajmniej trudno mi to sobie wyobrazić. Z mąki formujemy kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy około 0.5 szklanki letniej wody i wkruszamy drożdże (ok. 20g). Woda nie może być gorąca, bo nam zabije drożdże i zamiast pizzy będzie opłatek wigilijny. Nie może też być zimna, bo drożdże nie wystratują.

Po chwili na powierzciasto do pizzychni wody powinna się utworzyć skorupa z pęknięciami - znak, że drożdże pracują. Dodajemy sól (pół łyżeczki) i ze dwie łyżki oliwy (z oliwek, nie jakiś tam olej).

Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy. Oprószone mąką zostawiamy na jakieś 20 minut w cieple, aby podrosło.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozgnieść rękami w celu zyskania żądanego kształtu i pozostawić na blasze na parę minut, aby jeszcze podrosło. Blachę wcześniej natłuścić, a najlepiej wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ciast.

W międzyczasie zrobiliśmy sos, wykorzystując do tego roztarty pomidor, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek. Do sosu dodajemy obowiązkowo pieprzu, a zależnie od nastroju i fantazji także papryki, soli i innych przypraw.

Na górę kładziemy salami, warzywa - np. cebula, papryka. Można położyć przesmażone wcześniej i przyprawione pieczarki. Całość obficie przesypujemy startym serem (w ideale jest to mozzarella, choć nie koniecznie). Na koniec możemy posypać bazylią, oregano lub oliwkami.

Piec musi być nagrzany możliwie najlepiej. W piekarniu 220 st.C z termoobiegiem pizza jest gotowa po około 12 minutach.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-08T18:53:59+01:00
MOJA ULUBIONA POTRAWA
Spaghetti Bolognese
Potrzebne :
30 g mielonej wołowiny
dwie średnie marchewki
2 średnie cebule
1 średnia czerwona papryka
5 ząbków czosnku
puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
łyżeczka Bazyli
łyżeczka oregano
sól i pieprz
odrobina sosu sojowego lub maggi

Sposób przygotowania :

Marchewkę ucieramy na tarce i wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą, kroimy drobno cebule i paprykę i dodajemy do smażącej się marchewki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy, drobno posiekany czosnek a po kilku minutach mięso mielone i dokładnie mieszamy.
Kiedy mięso się zbrązowi dolewamy wody, dodajemy przyprawy, kostkę rosołową .
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-45 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekane pomidory z puszki .Gotujemy przez minimum 20 minut, po tym czasie sos powinien być gotowy, jednak im dłużej go gotujemy tym jest lepszy.

Ja z tego w 6 klasie dostałam 5 także myśle że się przyda.
(przepisałam z zeszytu) :)
1 5 1