1. Jaki procent minionej doby spędziłeś w szkole, jaki przy kompie, a jaki oglądając telewizję? dane zmyślcie ;p
2.w pewnym mieście przypada 3 lekarzy na 500 mieszkańców. wyraz w promilach jaką część mieszkancow tegio miasta stanowią lekarze

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-22T17:11:02+02:00
1.Szkoła
24h--------100%
8h----------X

Rozw. 8h ×100% ÷24h=800 ÷ 24= 33.(3)%
Komputer

24h--100%
3--X
rozw
300÷24=12.5%

TV
24H--100%
6h---X

600 ÷24=25%
2.
3lekarzy-500ludzi
rozw. 6 tysięcznych(w ułamku) = 6promili
4 5 4
2009-10-22T17:11:38+02:00
1)2,4godz-komp
2,4godz-tv
7,2godz-szkoła
24h-(2,4h+7,2h+2,4h)=24h-12h=12h
12h z 24h to 50%

komp-10%
tv-10%
szkoła-30%
50%+10%+10%+30%=100%
2 5 2