Mamy rozlać 60 litrów miodu do słoików jednolitrowych i półlitrowych. Oblicz, ile większych i ile mniejszych słoików powinniśmy przygotować, aby po rozlaniu miodu:
a) słoików mniejszych i większych było tyle samo.
b) słoików półlitrowych było 3 razy tyle co słoików jednolitrowych .
c) słoików jednolitrowych było o 9 mniej niż półlitrowych .

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-09T12:29:32+01:00
A)
x - liczba słoików małych i dużych
x+0,5x = 60
1,5= 60 |:1,5
x =40
Powinniśmy przygotować 40 ½l słoików i 40 1 litrowych.
b)
3×0,5x+ x = 60
1,5x +x = 60
2,5x = 60 |:2,5
x = 24
3×24 = 72
Powinniśmy przygotować 24 1 litrowych słoików oraz 72 ½ litrowych.
c)
x+0,5x-9= 60+9
1,5x = 60+9
1,5x =69 |:1,5
x = 46
46+9 = 55
Powinniśmy przygotować 46 1 litrowych słoików oraz 55 ½ litrowych.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T12:41:19+01:00
1.
a) x=y
40 sloikow 1l. i 40 sloikow 0.5 l
40 l + 40× 0,5l
40l + 20 l = 60 l.
b).3*x + y (gdzie y = x/3)
72 sloiki 0,5 l + 24 sloiki 1 l
36 l + 24 l = 60 l
gdzie 24 stanowi 1/3 liczby 72 .
a w przykładnie c) . wychodzi mi w sumie 55,5 l a musi wyjsc 60 . Wieczorem może do tego zajrze.
1 5 1