Weź : 2/3 funta przesianej mąki
1/4 f. cukru
2/2f. wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
4/9 f. konfitur
3 żółtka , ale nie mniej niż 1 / 20 f.

A) ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do tego placka

b) jeden funt to ok 400g , czego trzeba więcej mąki czy cukru o ile dag więcej

c) ile kg ważą wszystkie produkty .


f - funt

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T15:30:29+01:00
2/3*400 g=800/3~(w przybliżeniu) 267 g
1/4*400 g=100 g
2/2*400 g=400 g
400 g
4/9*400 g=1600/9~(w przybliżeniu) 178 g
1/20*400 g=20 g

a) 267g+100g+400g+400g+178g+20g=1365g~(w przybliżeniu) 3,01 f

b) mąki o 16,7 dag

c) wszystkie składniki ważą 1,365 kg